החברים של ג'ורג'

חוזרים לימי הצמיתות

פעם, מזמן, היה קיסר רומאי בשם דיוקלטיאנוס, שבנסיון נואש לשמר את האימפריה המתפוררת במהירות, נקט שני צעדים היסטוריים חשובים. הראשון, הפחות חשוב לעניינינו, הוא חלוקה של האימפריה למזרח ולמערב. השני היה צו שמסמר אנשים למקום העבודה שלהם, ואסר עליהם לנוע ולהחליף מקצוע. אם אביך היה נגר, גם אתה תהיה נגר; אם אביך חייל, גם אתה תהיה. בימי הביניים, בשינויים קלים, המערכת הזו הפכה למערכת הצמיתות, שבה איכרים בלתי חופשיים לא היו רשאים לזוז מאדמתם ללא אישור של הסניור, ונחשבו לרכושו.

מדינת ישראל, שמתיימרת להיות מדינת שוק חופשי, נסוגה צעד בכיוון הזה הבוקר, כשהפרקליטות פנתה לבית המשפט ודרשה לאסור על התפטרותם של הרופאים המתמחים שאמורה להכנס לתוקפה ביום ראשון. ההתפטרות הגיעה לפני חודש, ועד היום כלב מת לא ניסה לדבר עם המתמחים, אבל עכשיו רוצה הפרקליטות לשלול מהם זכות יסוד – לא לעבוד במקום שבו הם לא רוצים לעבוד – ולהפוך אותם למעשה לצמיתים של מערכת הבריאות. אגב, בג"צ קבע שהעתירה, המשונה מאד יש לומר, מיצתה את עצמה; משרד הבריאות שוקל לפנות לבית הדין הארצי לעבודה.

כן, אני יודע – צריך רופאים. והתפטרות המונית נראית כמו צעד מחאתי לא סביר. אבל הצעד שנוקטת הפרקליטות, ארבעה ימים לפני כניסת המכתבים לתוקף, מכוער ומסוכן. מדובר, בסיכומו של דבר, בנסיון לחסל את זכות השביתה – דבר שבכירים באוצר מדברים עליו כבר שנים. נזכיר שהתנהלה פה שביתת רופאים בת יותר מ-150 יום, ושר הבריאות (קוראים לו בנימין נתניהו, אגב) לא נקף אצבע במהלכה. הוא משתמש כלפי השובתים באותה טקטיקה שהפעיל כלפי ויקי קנפו בשעתו: הוא מייבש אותם. עכשיו הוא גם מנסה לומר להם שלא רק שאין טעם שהם ישבתו, אלא שאם הם ינצלו את זכותם הבסיסית ויתפטרו, הם ימצאו את עצמם בהליכים משפטיים. הוא לא היחיד שמאיים: גם מנהל בלינסון השמיע איומים דומים.

זכותו של אדם לא לרצות להיות רופא, בשכר המגוחך שמדינת ישראל מציעה לו – או בכל מצב אחר. מותר לרופא לפשוט את הגלימה. איך מתכוונת המדינה לאכוף את החלטתה? אדם הגיש מכתב התפטרות. זו זכות שמוכרת בחוק. נניח שיימצא שופט שיוציא צו מניעה. איך יחזירו לעבודה אדם שכבר פרש ממנה? הוא לא יתייצב למשמרת בחדר המיון. מה עכשיו? ישלחו אליו ניידת הביתה? מישהו באמת רוצה לקבל טיפול מרופא שהגיע לבית החולים בליווי שוטר?

ומה הלאה? האם מישהו חושב ברצינות שמהלך כזה יחבב את המקצוע על רופאים, או שאולי הם יעברו למדינה ביזארית פחות? ואם הם ישארו, מישהו באמת חושב שאפשר יהיה לגדל דור שני של צמיתים כאלה? איך?

מערכת הרפואה הציבורית בבעיה קשה. ממשלת נתניהו העדיפה להתעלם מהבעיות הללו, בתקווה שהמוחים יתייאשו, במשך יותר מ-150 יום. כשהם קלטו שבמשחק הצ'יקן הזה המתמחים לא ממצמצים, הם נבהלו ומצמצו. לא מספיק כדי לפתור את הבעיה, כמובן; רק די הצורך כדי לנסות לאיים על המוחים. זה כל מה שמי שיכול היה להיות שר האוצר של איטליה יודע לעשות.

המשחקים האלה צריכים להגמר. ביום ראשון, הרופאים צריכים להתרחק מחדרי המיון. הברירה האחרת היא צמיתות. שבנימין נתניהו ימצא פתרון. הוא השר ובשביל זה הוא מקבל משכורת. בשלב ראשון, צעד סביר יהיה להורות לרופאים הצבאיים למלא את תפקידם של השובתים. זה יחזיק חודש, אולי. מה אחר כך? אולי ישלח את פקידוני האוצר למלא את מקומם של השובתים – אחרי הכל, הם צמצמו שוב ושוב את תקציב משרד הבריאות והתערבו בסל התרופות, אז הם כנראה מבינים הרבה מאד ברפואה. סביר, עם זאת, להניח שכל הדם הזה יגרום להם להחוויר, כי הם רגילים לשפוך אותו ממרחק.

הגיע הזמן להלאים את משרד האוצר, שהביא אותנו עד הלום, וראשים צריכים להתגלגל. כל פקיד שהיה מעורב בצמצום שירות חברתי, צריך לחפש עבודה חדשה. כל מי שאמר למורים איך ללמד וחשב שהוא יודע יותר טוב מרופא איזה ציוד צריך בית החולים, יושלך נא אל חסדי השוק החופשי. אחרי תקופת צינון נאותה, כמובן. אם לא יהיה גל פיטורים קשה באוצר, אם לא יזכרו שם את הקיץ והסתיו של 2011 כמשהו שלא כדאי לחזור עליו, הם ישובו לתרגיליהם הישנים. ויש לנו הזדמנות לעשות את זה: ערב קודם לכניסת מכתב ההתפטרות לתוקפו, ניתן לרופאים גב, נצא במוצ"ש לרחוב ונראה לנתניהו ולחבר מרעיו שככה זה לא יכול להמשך. כן, בצירוף מקרים מעורר תהיה דווקא במוצ"ש הזה חלק ניכר מהרכבות יהיה מושבת, אבל בכל זאת.

ועוד דבר אחד: נתניהו לא מסתפק בשופר אחד, ישראל היום, אלא מנסה להטיל את מרותו גם על עובדי הערוץ הראשון. עובדי מערכת החדשות שם העידו כי בליל הפגנת ה-300,000, התקשרה לשכת ראש הממשלה למערכת ודרשה להפסיק את הדיווחים על מספר המפגינים. גם על זה נצטרך לבוא חשבון עם המקבילה המקומית של ברלוסקוני; נראה שמבקר המדינה כבר בודק את הנושא.

(יוסי גורביץ)