החברים של ג'ורג'

על רן ברץ, חופש ביטוי, ויושר אינטלקטואלי

מסתבר שהממונה המיועד על ההסברה לא מאמין בהסברה – אלא אם, כמסתבר, הוא יכול לגזור ממנה קופון

להיות ימני מודרני זה לומר שהממשלה לא יכולה לעשות שום דבר כמו שצריך, ואז לקבל על עצמך תפקיד ממשלתי שאתה לא מאמין בו: רן ברץ כמשל.

רבי המזל ביניכם שלא היו מודעים לקיומו של ברץ עד השבוע שעבר לא הפסידו הרבה. ברץ, מתנחל מכפר אדומים – אותה התנחלות בה גר בשעתו רונן שובל ושחלק ניכר ממייסדי “תנועת המרכז” אם תרצו הגיעו ממנה – הוא דוקטור לפילוסופיה שלא קיבל קביעות, והפך את ההחלטה המוצדקת הזו (אין לו פרסומים) לקרדום לחפור בו. מסתבר שיש כסף בלהיות קורבן מקצועי ימני.

ברץ היה ממובילי הקמפיין של אם תרצו נגד הקרן החדשה, ואחר כך הפך לעורך הראשי של מידה, לכאורה בטאון ימני אינטלקטואלי ובפועל עמותה ימנית (”אל הפרט: חירות ואחריות אזרחית”) שמקפידה – כמקובל – להסתיר את מקורות המימון שלה. כעורך של מידה, הוא נתן במה למצדיק השואה אלון מזרחי ופרסם תוכן של מפלגה שונאת זרים עם גוון אנטישמי, ה-English Defense League. בין לבין, הוא פרסם שורה של מאמרים מייגעים אפילו ביחס לאתר שלו, שהפגינו בעיקר את סוג האנטי-הומור שמכונה בקרב חובשי הכיפות “ויצים.”

כל זה, כמסתבר, היה מספיק ללשכת ראש הממשלה כדי למנות אותו כאחראי הלאומי על ההסברה. ואז התחילו הצרות. קודם כל, התברר שברץ חושב שהרעיון של שליחת נשיא המדינה לדאע”ש (אפילו הם לא ירצו אותו!) הוא מצחיק, ובאותה הזדמנות אמר גם שלריבלין אין ממה לחשוש כי הוא לא חשוב מספיק להתנקשות. אחר כך הסתבר שהוא אמר על אובמה שהוא אנטישמי ועל קרי שהוא בגיל מנטלי של 12. כמקובל בקרב אנשי אם תרצו שמעמידים פני ימין שפוי, תוך זמן קצר נחשפה העובדה שברץ גם פינטז על בניית בית מקדש בהר הבית. זה היה השלב שבו לשכת נתניהו התחילה להשמיע קולות שאולי בעצם הוא לא ימונה לתפקידו, ולפני כיומיים ברץ הותקף על ידי סגן הנשיא ביידן עצמו, אם כי לא בשמו. למנות אותו עכשיו, זה כנראה לא סוג ההשתנה מהמקפצה שנתניהו לא רוצה להסתכן בו.

ברץ עצמו פרסם אי-התנצלות, שבפועל מחקה לאחור את כל קריירת הכתיבה שלו: כולה הוגדרה כ”דברים שנכתבו בקלות הדעת ולעתים בבדיחות הדעת.” אז בוא נראה: אתה דוקטור לפילוסופיה בלי פרסומים, וכל מה שיש לך הוא קריירת הכתיבה שלך. הרגע מחקת את כולה למפרע. מה בעצם הכישורים שלך לתפקיד? העובדה שאתה שייך לקונספירציה הימנית הגדולה, שמשתרעת מלשכת ראש הממשלה בואכה מכון שלם עבור באם תרצו, ארגוני קש אחרים והקריקטורה האנטישמית שמממנת את כולם?

אנשי הימין התחילו מיד לצווח שפוגעים בזכות הביטוי של ברץ (הנה דוגמא של עוד “אינטלקטואל” של מידה). בחדות: בולשיט. לכל אדם יש זכות להתבטא כרצונו מבלי שהמשטר ירדוף אותו (כן, ימנונים, זה כולל גם הערות מרגיזות של חנין זועבי); לאף אדם אין זכות מולדת לתפקיד ציבורי. האנשים שדרשו לפני 22 שנים למנוע את פרס ישראל מישעיהו ליבוביץ’ בשל דבריו עומדים כעת על זכותו של אדם למלא תפקיד ציבורי אחרי שגידף את נשיא המדינה והעליב את נשיא ארה”ב ומזכיר המדינה שלה.

אבל יש פה רמה נוספת של גיחוך: אחת העמדות שמידה של ברץ קידם בעקביות (שימו לב לשם העמותה: “אל הפרט: חירות ואחריות אזרחית”) היא ליברטריאניות. לכאורה, יש סתירה בין ליברטריאניות – התפיסה שהמדינה לא צריכה להיות נוכחת בחיינו ושיש לפרק כמה שיותר ממנה כדי להעניק כמה שיותר חירות לאזרח – ובין העובדה שרוב הליברטריאנים בישראל תומכים בעצם במדינה יהודית מאד; הסתירה הזו נפתרת אם מתעלמים מהעמדת הפנים שמדובר בעמדה אינטלקטואלית ומבינים שזו כסות אידיאולוגית של חלאנים, במקרה שלנו חלאנים יהודים. (כן, אני יודע: יש כמה ליברטריאנים שאשכרה מאמינים במה שהם אומרים. נאחל להם רפואה שלמה ונזכיר שבמקרה הזה, 99% מהליברטריאנים מוציאים שם רע לכל השאר.)

ופה יש סתירה. התפיסה הליברטריאנית אומרת שהממשלה לא עושה שום דבר נכון; הדבר המתבקש הוא להקים ארגון פרטי שיעשה את זה. מהבחינה הזו, הבחירה של ברץ לקדם את הרעיונות שלו באמצעות מידה היא הבחירה הנכונה. אז למה החליט ברץ לקחת את כספי הממשלה ולקבל ג’וב ממשלתי, אם נתון שהממשלה לא עושה שום דבר נכון?

ואז מגיע זה. אני מודה לדדי שי על החשיפה ומבקש שלשכת ראש הממשלה תשלם לו את המשכורת של האיש שאמור היה לבחון את ברץ קודם למינויו.

baratz

שזה די מדהים. ברץ לא מאמין בהסברה. הוא חושב שהיא בזבוז של זמן ומאמץ. ואף על פי כן, שנה וחצי אחרי שהוא כותב את זה, הוא מקבל מינוי ציבורי, בכספי ציבור, כדי להיות אחראי על ההסברה. כלומר, ליברטריאן לוקח על עצמו תפקיד ממשלתי שהוא יודע שלא יכול לעבוד. כי, היי, משכורת ושורה נאה ברזומה.

אז זה מה ששווה היושר האינטלקטואלי של רן ברץ. זה מה ששווה הליברטריאניזם היהודי. וזה מה ששווה יכולות הבדיקה של לשכת ראש הממשלה. אלוהים אדירים, אלה האנשים שאמורים היו להוציא אותנו למלחמה עם איראן.

ועוד דבר אחד: מדהים לגלות שכאנטי-ציוני, יש לך כבוד רב הרבה יותר למוסדות המדינה – גם המיותרים, כמו הנשיאות – מאשר לימנים גאים כמו ברץ וחוגיו. בסופו של דבר, זה ההבדל: אני חושב על מדינה אזרחית, וברץ ודומיו חושבים על מדינת פולק, מדינה שצריכה להתבטל כדי לבטא את רצון העם היהודי. היינו בסרט הזה. כדאי שנצא ממנו.

הערה מנהלתית: בימים האחרונים התקבלו מספר תרומות בקרן הבעת הרצון הטוב והתודה. אני רוצה להודות בזאת לתורמים.

(יוסי גורביץ)

נהניתם? ספרו לחבריכם:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • RSS
  • Twitter

12 תגובות על ”על רן ברץ, חופש ביטוי, ויושר אינטלקטואלי“

  1. מני זהבי הגיב:

    אה, רן ברץ ופרשת המינוי האוניברסיטאי… היו ימים (http://nimrodavissar.com/blogica/archives/1190#more-1190).
    יכול להיות שהוא ידען גדול בפילוסופיה, בעל יכולת אנליטית וכושר הוראה מעולה. מה שבטוח הוא שבלשכת רה"מ דיברו עם ברץ על המינוי המיועד זמן-מה לפני שהעניין דלף לעתונות. אם ברץ לא ניצל את הזמן הזה כדי לגשת לכל מיני פלטפורמות אלקטרוניות הרשומות על שמו ולנקות אותן מכל מה שעשוי לעורר תמיהה בקשר למינוי, אין לו את מי להאשים אלא את עצמו. בעצם, אם כאדם העומד בראש משהו שמתיימר להיות במה פובליציסטית (אתר "מידה" מיודענו) הוא מילא מלכתחילה את אותן פלטפטורמות אלקטרוניות במה שהוא מילא אותן, אין לו את מי להאשים אלא כנ"ל. בכל זאת, מד"ר לפילוסופיה הייתי מצפה להבין את מידת הנזק הפוטנציאלי הגלום ברשת שזוכרת הכל.
    איך האינטרנט, שבשנות ה-90 משך אליו אנשים כמרחב אנונימי של אפשרויות בלתי-מוגבלות, הפך לפנופטיקום שבו אין הבדל בין הפרטי לציבורי — זו כבר שאלה אחרת, שמהווה כנראה אחת מחידות היקום.

    • מני זהבי הגיב:

      נ.ב. למה לעזאזל נמחקה התגובה שהייתה לפניי?

      • ygurvitz הגיב:

        א. כי זה טרול מוכר.

        ב. כי הוא ציטט חצי מהטור של אראל סג"ל ולא בא לי לתת עילה לתביעת זכויות יוצרים.

    • אביבית הגיב:

      ב'אופן פרטי' אכן מותר להיות פחות על המשמר,להתגסס, אפילו להשתלח – אבל כמו האלפקות של הירש ה"אובמה אנטישמי ומדיניותו של אובמה אנטישמית" של ברץ -זה כבר משהו אחר .לגמרי אחר.
      וברור שכשהאלפקות יכולות להעיד על סתם איזה טרלול שפוגמות במינוי בכיר, 'אובמה אנטישמי' לעומת זאת –לא עובר ! פרטי או לא פרטי..
      להפוך את תשפוכת ברץ למשהו טכני/ כולה חוסר תחכום (על שלא מחק) או לחופש דיבור בשיח פרטי — זה אפוליגטיקה דמגוגית זולה .
      כמובן אם מוסכם עלינו ש'אנטישמי' זו לא סתם קללה ,אומנם חריפה,ומדובר בסך הכל בחוסר טעם כשטוענים לאנטישמיות ..
      אגב ,העיתונאית הותיקה הלן תומאס סולקה מפורום הבית הלבן על הערה אחת 'שהיהודים יחזרו מאיפה שבאו'.
      עוד חידוד –
      לטעון כאן לשיח פרטי/חופש דיבור חלק מתופעה רחבה יותר של עיוות מושגים בחסות מה שנהיה מהימין כאן.

      • מני זהבי הגיב:

        מותר לאנשים להחזיק בדעות חריגות, כולל דעות שנחשבות בעיני רבים כהזויות.
        אני גם לא חושב שיש הצדקה להליך דמוי-אינקוויזיציה שישים לעצמו למטרה לבחון מהי דעתו האמיתית של מישהו על כל נושא שיעלה על דעת הבוחנים כתנאי למינוי של אותו מישהו לאיזשהו תפקיד. כלומר, יש מקום להליכי בירור, אבל אלה הם סוג של משחק, שאדם נבון יודע לשחק אותו תוך הסתרת דעותיו האמיתיות אם אלה יכולות לסכל את המינוי. (האם הוא רואה לנכון להסתיר את דעותיו, זו כבר שאלה אחרת.)
        האינטרנט, בגרסת המדיה החברתית שלו, הופך הסתרה מעין זו למשימה קשה הרבה יותר, וזה לדעתי נזק אדיר. כי על כל רן ברץ שיקבל או לא יקבל איזה ג'וב ממשלתי נחשק יהיו עשרות אנשים שיפותרו ממשרות זוהרות הרבה פחות משום שלמעסיקים שלהם לא בא טוב בעין מה שהם כתבו בפייסבוק.

        • אביבית הגיב:

          כן אבל מה עם ה'הסתה ברשתות החברתיות הערביות' שרן ברץ יריץ בראש מערך ההסברה -כשימונה (ימונה כי מה שהוא רשם היה רק פייסבוק..)

          • מני זהבי הגיב:

            לא יודע האם ימונה, לא יודע האם יריץ, ובסופו של דבר, זה לא מאוד מעניין (המשרה די מיותרת).
            המצב שבו אנשים חושפים את עולמם בפני הציבור ומתחרים על משיכת תשומת הלב הכללית הוא מצב לא טוב באופן כללי.

            • אביבית הגיב:

              אבל אם הוא כן ימונה (כי כולה מדובר בפועלו ברשת חברתית)- וינהל הסברה מדינית על 'הסתות ברשתות חברתיות'-תהיה חייב להודות באבסורד ..כנ"ל אם יתחילו להכניס המונים לכלא על פי חוק – עקב פעילות הסתתית ברשתות חברתיות..א

              • מני זהבי הגיב:

                להודות באבסורד? כל ההסברה הזאת היא אבסורד אחד גדול.
                אני גם לא חושב שיתחילו להכניס המונים לכלא על הסתה ברשתות החברתיות — בכ"ז יש גבול, ונתניהו חכם מספיק כדי לא לרצות לחצות אותו — אבל מספיק אנשים כבר סבלו מהאבסורד הספציפי הזה.

  2. אביבית הגיב:

    גורביץ' למה גם אתה מאשים את משרד רה"מ ולשכתו על ש'לא בדקו'??
    הרי הוא נבחר בגלל (!) כוון הדברים שכתב ! זה הדיבור/רוח הדברים שמוביל הימין נותן הטון כיום על כל רבדיו .
    ובנוסף- הם גאים בזה שדרך הרשתות ועיתונות ימין הצליחו ל'הביס'את ה'תשקורת השמאלנית' …בהשלטת אבחנות רן ברציות !

  3. ליברל הגיב:

    אני מבקש למחות על הגזירה השווה בין ליברטריאניות לבין פנטזיות על חזרה לימי הזוהר של האימפריה היהודית. אם תסתכל בקבוצות הדיונים הגדולות בפייסבוק של הליברטריאנים, תראה שהקו המנחה שם הוא "שמאל" מדיני (במרכאות כי כמעט כל דעה שפויה היום מתויגת כשמאל) וימין כלכלי. רובם המכריע הם בכלל אתאיסטים. לא יודע איפה ה99% שלך, אבל בפייסבוק הם לא.

    • אביבית הגיב:

      אתאיסטים לאומנים, מה עוד חדש.
      ובתגובה גם למאמר -את הסתירה בין פילוסופיית אי מעורבות מדינה ובין התגייסותם המרוגשת למען הצבא ומלחמת קודש באירגונים עוייני ישראל -הם מתרצים בכביכול הצהרת השארת אלמנט שמירת חיי אדם בידי המדינה -צבא ומשטרה (אבל חיי אדם למשל בשירותי רווחה רפואיים ל'המונים'זה כבר מעורר בוז ושלילה מבחינתם)