החברים של ג'ורג'

ממשלת נתניהו כבר לא מעמידה פנים שהמגרש מאוזן

אחד מעקרונות הבסיס של משטר דמוקרטי הוא שהוא מאפשר לכל הצדדים בו להתמודד בצורה שווה. הנחת היסוד היא שמי שנמצא בשלטון כעת צפוי להיות מוחלף בשלב כלשהו, ושמתנגדי הממשלה זכאים לאותן זכויות להפיץ את דעותיהם. הנחת יסוד נוספת היא שחילופי שלטון הם דבר בריא; שמשטר שמקשה על החלפת השלטון נמצא כבר על דרך המלך לדיקטטורה או משטר סמכותני. במשטר דמוקרטי, או על כל פנים בחברה שיש בה אתוס דמוקרטי, השלטון לא משנה את הכללים באמצע המשחק, ודאי לא לטובתו.

ברוח זו יש לבחון את שורת הצעות החוק לרדיפת השמאל שהעלתה הקואליציה בשנתיים האחרונות. הבה נתייחס לאחת האחרונות שבהן, כזו שתידון בפני ועדת השרים לענייני חקיקה מחר: הצעת חוק של זאב אלקין (כמובן) וציון פיניאן, שמשנה את חוק מס ההכנסה כך שיעניק פטור ממס בסך של עד 35% על תרומות להתנחלויות. הצעת החוק (אפשר לראות אותה כאן – זהירות, מסמך) מעורפלת כמקובל: היא נקראת "הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (עידוד התיישבות). לשונה גם היא לא ברורה: "בפקודת מס הכנסה, בסעיף 9(2), בפסקה (ב), בהגדרה 'מטרה ציבורית', אחרי 'חינוך', יבוא 'עידוד ההתיישבות'".

בלשון בני אדם, משמעות הצעת החוק היא שמעתה, תכיר מדינת ישראל בעידוד בניה בהתנחלויות כמטרה ציבורית שעליה היא מעניקה פטור ממס. אלקין ופיניאן מסבירים את הצעת החוק שלהם כך: "בתוך שלל המטרות [הציבוריות – יצ"ג], בולטות בהעדרן מטרות של חיזוק הציונות ועידוד ההתיישבות הציונית. בימים אלו של שחיקה מתמדת בערכים בכלל, ובערכי הציונות וההתיישבות בפרט, ראוי להשיב לערכים אלו את בכורתם ולהעמידם במקום הראוי להם. אחת הדרכים לעשות זאת היא בדרך של מתן פטור ממס על הכנסותיהם של מוסדות ציבוריים הפועלים להשגת מטרות אלה והכרה בתרומות הניתנות להם לצרכי מס."

"שחיקה מתמדת בערכים בכלל ובערכי הציונות וההתיישבות בפרט"? באיזה יקום מקביל חי אלקין? אולי זה שבו חי דני דנון, שלפני כמה ימים קונן על "גורמי שמאל בתוך הממשלה." אבל זו טיבה של ההיסטריה הפולקיסטית: היא תמיד על סף השמדה, תמיד – במיוחד כשהיא שולטת ללא עוררין – משוכנעת שהיא "בשחיקה מתמדת."

מה שהחוק של אלקין ופיניאן מנסה לעשות הוא להגניב בעורמה מתחת לרדאר שינוי קריטי ביחסה של ישראל להתנחלויות: מעתה תרומה להן – שלא נמצאות בשטח ישראל, כזכור – תקבל פטור ממיסים. כלומר, עוד העברת כספים – כתמיד, בספק מרמה, בחשד גזל, בחסות חשיכה, בחסינות מושל – לשטחים הכבושים. החוק של אלקין ופיניאן הוא עוד צעד בסיפוח הזוחל של הגדה המערבית.

ראוי לשים לב לשמו: כך מתנהלים המתנחלים וסייעניהם – והבוגד אלקין, כזכור, הוא סייען במלוא מובן המילה – כבר שנים. הם לא מדברים בגלוי על מטרותיהם. הם קוברים את המטרות בתקווה שאף אחד לא ישים לב עד שיהיה מאוחר מדי.

המדובר באותו בוגד שבעוד שהוא מכשיר בחשאי הטבות מס, מקדם במרץ הצעות חוק גלויות לחלוטין לשלילת הטבות המס של ארגוני שמאל ישראליים. אמור מעתה, תרומות לארגוני זכויות אדם, שמזוהים במובהק עם צד אחד של המפה הפוליטית, לא יזכו לפטור ממס – ועל כן יקשה עליהן להפיץ את רעיונותיהם; ומן הצד השני, ארגונים שפועלים מחוץ לשטח ישראל ושואפים לספח את ישראל ליהודה, דווקא כן. הכל בשם "השחיקה בערכי הציונות וההתיישבות."

ממשלה לא אמורה לנהל מלחמה כנגד אזרחיה, לא אמורה לנצל את משאבי המדינה כדי למנוע את החלפתה. זה בדיוק מה שאלקין וחבר מרעיו עושים. וכאן צריך לציין נקודה נוספת, שאליה הפנה את תשומת לבי אלון אנטין, עורך הכלי “מעקב אג’נדת זכויות אדם” באתר "כנסת פתוחה": חוק "חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות זרה," שהתקבל בפברואר 2011, מחריג מחובות הגילוי שלו את ה"מוסדות הלאומיים" (סעיף 7 לחוק). המדובר בסוכנות היהודית, ההסתדרות הציונית העולמית, קק"ל ו"תאגידים שבשליטתן."

והנה, הסוכנות היהודית משמשת מזה זמן צינור כספים לארגוני ימין. היא שימשה, כזכור, להעברת כספים ל"אם תרצו", שבתורה משמשת כלי להלבנת המסרים של לשכת ראש הממשלה וככל הנראה קיבלה תרומה מבכיר בה. כפי שחשף בסוף השבוע אורי בלאו, גם NGO Monitor, כלב תקיפה של הימין שמכוון כנגד ארגוני זכויות האדם, קיבל תרומה גדולה – כ-570 אלף ₪ – דרך הסוכנות היהודית, וזו סירבה לחשוף את מקור התרומה.

מותר – צריך, למעשה – לחשוד שסעיף 7 בחוק "חובת הגילוי", שלא היה בגרסה המקורית של החוק, הוסף אליו כדי שממשלת הימין תוכל להמשיך בתנועה הסיבובית של כספים ל-GONGOs שלה, קרי ארגונים שמתחזים ללא ממשלתיים אבל בפועל מקבלים תמיכה ממשלתית, עקיפה או ישירה, כדי לקדם את עמדות הממשלה.

כאן המקום לציין שבעוד ראש הממשלה נתניהו מקדם את קמפיין כלבי הצייד שלו, שנובחים על "מימון זר" לארגוני שמאל, תרומות הפריימריז שלו בינואר 2012 הסתכמו ב-787,329 ₪. כל הכסף הזה, להוציא 357 ₪, הגיע (כפי שחשפה טלי שניידר) מתורמים מחו"ל. ככה זה בימין: כדי להסיט את תשומת הלב ממקור התרומות של ראש הממשלה, כדי להסתיר את העובדה שהוא נקנה על ידי אוליגרך זר כמו שלדון אדלסון (שתורם לו לא רק ישירות, אלא גם באמצעות החינמון "ישראל היום", תרומת בחירות שספק אם יש גדולה ממנה), מעוררים רעש גדול על התרומות שמגיעות משמאל – ומשנים, באותה הזדמנות, את כללי המשחק. אולי ההמון הנבער לא ישים לב.

במקביל, לשכת נתניהו מתגמלת את ה"עיתונאים" של "ישראל היום" ישירות, ומשלמת לדרור אידר עבור "כתיבת נאומים והרצאות." כאן המקום להזכיר שמדובר בעיתונאי הימני השני שנחשף השבוע כמקבל כספים מהציבור עבור עבודה למען לשכת נתניהו.

מה שאנחנו רואים מכל אלה גם יחד היא מתקפה של הידרה רבת ראשים כנגד הדמוקרטיה הישראלית. מצד אחד, חונקים את התרומות לארגונים המתנגדים לממשלה; מצד שני, הופכים את המטרה העיקרית של הממשלה – קידום הסיפוח הזוחל בגדה – לכזו שפטורה ממס; מצד שלישי, מעבירים סכומים גדולים – גדולים לאין שיעור מאלה המגיעים לארגוני השמאל – לארגונים שמתחזים לארגונים עצמאיים אבל, ראה זה פלא, תמיד יש שם בכיר לשעבר מלשכת ראש הממשלה (במקרה של NGO Monitor , מדובר בדורי גולד); מצד רביעי, חוסמים את יכולת הביקורת על העברת הכספים הללו על ידי החרגת הארגונים שמשמשים כצינור כספים מהחוק שאמור לספק שקיפות; מצד רביעי, אנשים שמתחזים להיות עיתונאים עצמאיים נחשפים כמי שעובדים עבור לשכת ראש הממשלה, והם מעולם לא טרחו לספק גילוי נאות.

מטרתה של התשלובת הזו, ככללה, היא לשמר את נתניהו, מנהיג הימין, בכס ראש הממשלה על ידי ניהול מלחמה פסיכולוגית בלתי פוסקת כנגד הציבור הישראלי. כשכספי ציבור משמשים להולכת שולל של הציבור, כשהחטאים של ראש הממשלה עצמו (העובדה שהוא ממומן על ידי גורמים זרים ועוינים לדמוקרטיה הישראלית) הופכים בפרויקציה לחטאי האופוזיציה בעוד שראש הממשלה עושה כמיטב יכולתה לכבול את ידיה, תוך שהוא שולט יותר ויותר בכלי התקשורת – אנחנו מזמן לא בדמוקרטיה, אלא ברכבת מהירה אל הפוטיניזם.

הערה מנהלתית ארוכה למדי: בימים האחרונים התקבלו מספר תרומות בקרן הבעת הרצון הטוב וההערכה. אני רוצה להודות בזאת לתורמים. עוד יש לציין כי שדרגנו בימים האחרונים משמעותית את השרת שלנו, ואני מקווה שהבעיות של החודש האחרון מאחורינו.

כאן גם המקום להציג לקוראים שתי שאלות. הראשונה: אני שוקל להחליף את מערכת התגובות של הבלוג בכזו שמבוססת על פייסבוק, כלומר שכדי להגיב צריך יהיה להירשם לפייסבוק. יש למערכת הזו חסרונות בולטים –פייסבוק – ויתרון בולט אחד, קרי העלמותם הכמעט מוחלטת (מנסיונם של אתרים בחו"ל) של טרולים. יתרון (עם אליה בצידו) נוסף הוא בניית קהילה סביב הבלוג, מה שהוא בתורו שם קוד להקמת גדר סביבו. מה אתם חושבים על הרעיון?

שנית, שלום בוגולסבסקי ואנוכי שוקלים לערוך בקרוב ערב בפאב – תחילה בתל אביב, אחר כך בירושלים – שבו נשמח לפגוש אתכם ולענות על השאלות שלכם. האם יהיה עניין באירוע כזה?

(יוסי גורביץ)

נהניתם? ספרו לחבריכם:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • RSS
  • Twitter

108 תגובות על ”ממשלת נתניהו כבר לא מעמידה פנים שהמגרש מאוזן“

  1. ראסול הגיב:

    ובינינו, זה לא כל כך מסובך לייצר שלל זהויות בדויות בפייסבוק ולהגיב איתן.

    • ראסול הגיב:

      נ"ב – פיצול דפי התגובות מיותר לדעתי, התגובות פה בכל מקרה לא מכילות אלמנטים של מולטימדיה ודורשות מעט מאוד רוחב פס, אני מעדיף לקרוא את כל התכתובת על דף אחד מאשר לקפץ בין דפים.

  2. זליג הגיב:

    מגיב לעתים רחוקות מאוד (כך שהויכוח כן/לא לפייסבוק לא רלוונטי עבורי), אך אשמח לדעת אם יתקיים מפגש. וכיוון שאני מתאר לעצמי שהוא יתקיים לפני מאי 2012, לא אוכל להגיע אליו (אני חי בחו"ל). אם, עם זאת, יתקיים מפגש נוסף באמצע-סוף מאי, אשמח מאוד לבוא אליו ולהביע את תודתי לבלוג הזה (ולבלוגו של בוגוסלבסקי) טט א טט.

  3. צביקה הגיב:

    אשמח מאוד לבוא למפגש!!! תפרסמו תאריכים כמה שיותר מוקדם כדי שנוכל לשריין את התאריך.
    לגבי פייסבוק – יש לי סלידה כללית מפייסבוק (למרות שגם אני חטאתי ופתחתי פרופיל). אני אוהב שהבלוג הזה לא מקושר לפייסבוק והיתי שמח להשאירו כך (כמובן שתדירות הקריאה שלי לא תשתנה כך או כך).

  4. איתיאל דגני הגיב:

    אני בעד עניין הפייסבוק. ינגיש את הדיון לאחרים, ויחיה את אפשרויות הדיון

  5. ל. הגיב:

    נגד פייסבוק.
    יש לי חשבון שם, בגדר "הכנה למזגן" (ובגלל שיש תכנים שאני מקבל שם ולא במקומות אחרים), אבל אני לא עושה לוג-אין איתו בשום מקום. לגוגל כבר התמסרתי לחלוטין (במידה מסויימת לצערי, במידה מסויימת לא), ואהיה מוכן ללוג-אין מבוסס גוגל, OpenID או משולב.

    לגבי המפגש- רעיון מצוין, למרות שאני בספק אם אוכל להגיע (משפחה וכו').

  6. אריאל שונמי הגיב:

    "הנחת היסוד היא שמי שנמצא בשלטון כעת צפוי להיות מוחלף בשלב כלשהו"

    "הנחת יסוד נוספת היא שחילופי שלטון הם דבר בריא"

    מהיכן מגיעות הנחות היסוד הללו?

    האם הנחות אילו אינן סותרות את הנחת היסוד של השלטון הדמוקרטי של "שלטון הרוב"? דהיינו, כל עוד הרוב הינו רוב, הוא מחזיק בשלטון (ללא הגדרת "פג תוקף לשלטונו").

    • יריב הגיב:

      הנחות היסוד הללו נובעות מההיסטוריה, כמו גם מההיגיון האומר כי כל רוב הוא קואליציה, וקואליציות טבען להשתנות. (גם בשיטות שאינן מעודדות קואליציות – כמו ארה"ב ובריטניה, אפשר להתייחס להצבעה כקואליציה, ויש קבוצות המשנות הצבעתן לעתים תדירות)

  7. קרן הגיב:

    אשמח לבוא למפגש.
    אני לא מהמגיבים פה, אבל הפייסבוק כאפשרות תגובה יחידה זה לא רעיון טוב.
    פייסבוק לא יעלים טרולים, הוא רק יחשוף את פניהם. מאידך, מגיבים לגיטימיים שמעדיפים להשאר אנונימיים מסיבות אלו ואחרות, עלולים להרתע.

  8. עדו הגיב:

    אה אריאל איך להגיד את זה… לא עלה על דעתך ש"הרוב" משנה לעיתים את דעתו?
    פשוט כי הייתה תקופה של שלושים שנה שבה היה ברור לגמרי שמפא"י תמיד בשלטון ואלמלא שתי הנקודות הללו שיוסי ציין בגין לעולם לא היה מגיע לראשות הממשלה.

    • אריאל שונמי הגיב:

      מוסכם לחלוטין! אם הרוב משנה את דעתו. זה לגיטימי. ואכן הרוב שינה את דעתו ובגין עלה לשלטון ("צריך להחליף את העם…")
      הוא לא עלה לשלטון בגלל שחילופי שלטון זה דבר בריא ולא בגלל שצריך להחליף שלטון פעם בXXX זמן.
      לפיכך אין קשר בין שתי "הנחות היסוד" לבין חילופי השלטון.

  9. עדו הגיב:

    אריאל אני אנסח את זה על דרך השלילה. אי חילופי השלטון במשך הרבה זמן הוא מצב חולני ומזיק.
    זאת בדיוק הסיבה לכך שבגין החליף את שמעון פרס. המערך היה כל כך הרבה שנים בשלטון עד שהסתאב והפך מאוס על העם. אגב, באותה תקופה גם המערך דאג לשים רגליים לכל מי שלא היה "משלנו" והליכודניקים של אז מאד סבלו מזה.
    מה שמוזר הוא שברגע שהליכוד בשלטון פתאום כל העוולות שהציקו לו באופוזיציה הן כשרות ולגיטימיות.

    • אריאל שונמי הגיב:

      הדיון מעניין, אבל כרגע הוא חד סטרי.
      הגבתי, והתגובה מחכה לאישורו של האחראי…

  10. יעל הגיב:

    תהייה:
    השימוש במושגים כמו "מדרון חלקלק", "סיפוח זוחל" או "הדרך לפוטיניזם" קצת מתעתעים. אנחנו תמיד נושאים עינינו למחשכים שאליהם אנחנו צועדים, אבל מה זה אומר על המקום שבו אנחנו נמצאים עכשיו?

    פייסבוק:
    אבוי, ההצעה נראית הגיונית אבל אומרת שמעתה איאלץ לצפות בבלוג בלי להגיב (חיה מחוץ לפייסבוק).

  11. מרטין הגיב:

    לי אין בעיה עם זה או עם זה.
    אני כבר מחובר לעמוד של "החברים של ג'ורג'" בפייסבוק ואם זה יקטין את מספר הטרולים אדרבא.

    מאידך, אני משתדל מאוד שלא לקרוא את התגובות דווקא בגלל הטרולים, ככה שאולי אינני מי שצריך להגיב.

    לגבי בירה בת"א – אם מזמינים אותי לבירה אני בא. אם זה עם אינטלקטואלים שכותבים כמוכם, זה רק בונוס שאשמח לבוא אליו, גם.

    אולי תעשה אוונט בקבוצה של הפייסבוק ותראה כמה אנשים נרשמים…

  12. Quercus הגיב:

    אני אישית מאוד בעד שתי ההצעות.

    ראשית, בקשר לפייסבוק: גם אם יש כבר מישהו חסר פרופיל בפייסבוק (יש מע מאוד כאלה), זו לא בעיה ליצור פרופיל, ולו רק לצורך תגובות בבלוגים (ללא שימוש מעבר לכך).
    זה אכן יעזור ליצור קהילה מאורגנת סביב הבלוג, והיתרון השמעותי ביותר הוא שסוף סוף נוכל לעשות "לייק" על תגובות שמצאו חן בעינינו!

    בקשר לערב בפאב – אני מאוד אשמח להשתתף בערב שכזה.

    • anonymous moose הגיב:

      "והיתרון השמעותי ביותר הוא שסוף סוף נוכל לעשות "לייק" על תגובות שמצאו חן בעינינו!"

      אם זה היתרון המשמעותי ביותר, באמת עדיף לוותר.

      אני מאד נגד פייסבוק, מכל הסיבות שהוזכרו.

  13. חיים ו. הגיב:

    פייסבוק יסנן אותי, זה בטוח. מה שעלול להיות תוצאה חיובית אולי מבחינת מישהו, לזה מתכוונים בסינון "טרולים"?

    הייתי בא לפאב, רק שכנראה אני לא מוזמן…

  14. אריאל שונמי הגיב:

    יוסי, האם יש סיבה לכך ששלוש תגובות שלי לא הועלו?, אני נתקל בכל מיני הודעות של "תמתין לאישור האחראי"…

  15. יעל הגיב:

    עוד מחשבה בקשר לפייסבוק (אח, חבל שהפוסט המשובח הזה גורר רק תגובות כאלה):
    יוסי, בשביל מי אתה כותב? בשביל ה"קהילה" המגודרת או בשביל הציבור הרחב?
    לטעמי (המשוחד, כאמור) כבר יש באזור מספיק גדרות.

  16. ש.ב הגיב:

    יוסי, איך גררת אותי לעניין הפאב הזה ינעל העולם, איך.

  17. דורון הגיב:

    אני מאוד אשמח להגיע. אני חושב שזו יכולה להיות פלטפורמה מצויינת להתארגנות של אנשי שמאל לפעול למען זכויות אזרח ונגד הלאומיות המתגברת במדינה

  18. דידו הגיב:

    כן, בירושלים

  19. אילן הגיב:

    לא קראתי את מה שכבר נאמר אך אכתוב מכל זאת: קהילה בפייסבוק קיימת פחות או יותר, מי שחבר של החברים של ג'ורג' משתייך אליה. אני נגד בניית גדר סביב הכר הפרוה ליונים הזה, שיכיל בתוכו גם את הלא משוכנעים, שלא ייתנו לו לייק. כמו כן, אם תגיע אדון גורביץ היקר לחיפה, אנא פרסם זאת, אשממח לראות את האיש שמאחורי המילים החדות.
    כל טוב

  20. קורא כלשהו הגיב:

    יתכן ולא רחוק היום שבו יצודו סמולנים. פייסבוק יקל על כך מדי, אני גם כן מצביע נגד.
    טרולים? יש גלגלת בעכבר בשביל זה.

  21. יוחאי הגיב:

    לרוב אינני מגיב אך גם אין לי חשבון או כוונה לפתוח חשבון בפייסבוק ולכן במידה ויתבצע מעבר לא אגיב בכלל.

  22. קורא ירושלמי הגיב:

    אהם, להידרה רבת הראשים יש צד רביעי ואז עוד צד רביעי (סליחה אבל לא יכולתי שלא לשים לב).

    ואתה מוזמן לירושלים תמיד

  23. קורא שקט הגיב:

    זוגתי בקשה לאשר הגעתנו למפגש בפאב (+2 קולות). אולי אפילו בירושלים.

    • נועה הגיב:

      גם אני נגד פייסבוק, נדמה לי שלמי שהוא לא טרול אבל גם לא בבירור חבר קהילה חשוב לקרוא את הדיונים שבתגובות גם אם בשביל חלק מאיתנו הם חוזרים על עצמם. ככה נכנסים לאט לאט למיים העמוקים, בלי הויכוחים הסיזיפים הללו הקהילה תשאר מוגנת, אבל גם סגורה ומגודרת.

  24. נועה הגיב:

    נ.ב. הלוואי שיכולתי לבוא לפגישה אבל אני גרה בחו"ל… קוראת בקביעות ובאדיקות כל מילה מתחילת הפוסט עד לסוף התגובות

  25. עמרי הגיב:

    רושם את עצמי מראש לפגישה בירושלים+התנגדות לתגובות פייסבוק